011 31 91 623 / 061 22 66 106 dentalvisitordinacija@gmail.com

Saveti stomatologa

Saveti stomatologa

Koliko često da dolazim na kontrolu?

Za ljude bez parodontalne bolesti, pregled i čišćenje svakih šest meseci je standardni interval. Za pacijente koji imaju aktivnu parodontološku bolest ili koji se leče, potrebni su pregledi svaka tri mjeseca.

Trudnoća

Tražimo od naših pacijentkinja koje su trudne ili misle da jesu, da nas obaveste pre rentgenskog pregleda i zubnog tretmana.

Šta uzrokuje propadanje zuba?

Gubitak zuba se dešava kada plak ili bakterije dolaze u kontakt sa zubom i tu se zadržavaju. Bakterije, koje su se hranile šećerima, počinju da erodiraju gleđ.

Uzroci propadanja zuba:
– loša oralna higijena (četkanje / flossing)
– Loša ishrana
– Stres
– Pušenje
– Genetika

Odrasli su u riziku da dobiju šupljine oko starih nadoknada koje se mogu proširiti oko ivica ili u zubima. Još jedan uobičajeni oblik propadanja zuba kod odraslih su korenske šupljine. Ovo se često javlja kod odraslih kojima se desni povlače zbog starosti ili parodontalne bolesti. Pošto se linija desni povlači koren zuba postaje izložen. Pošto je tkivo korena mekše od gledji, ono brže propada.

Loš zadah

Ono što jedete utiče na vazduh koji izlazi iz usta. Određena hrana, poput luka, doprinosi neprijatnom mirisu daha. Jednom kada se hrana apsorbuje u krvotok, ona se prebacuje u pluća, gde je potisnuta. Mirisi će se nastaviti dok telo ne eliminiše hranu. Ljudima koji su na dijeti može se razviti neprijatan zadah od neredovnog unosenja hrane.
Hrana koja se sakuplja između zuba, na jeziku i oko desni može da truli, ostavljajući neprijatan miris.
Proizvodi duvana uzrokuju loš zadah.
Loš dah može takođe biti znak medicinskog poremećaja, kao što je lokalna infekcija u respiratornom traktu, hronični sinusitis, postnazalna kap, hronični bronhitis, dijabetes, gastrointestinalni poremećaj, bolesti jetre ili bubrega.